אפילו עז


תודה לתאורן, לסאונדמן ולכל דוכני הפלאפל
יום יום ראשון, 30 מרץ 2008, 13:34
2 תגובות

ביום חמישי שעבר, ה-27 למרץ, התקיימה בכיכר רבין הופעת 'אנפלאגד' שאפתנית ומיוחדת במינה, בכך שהיא היתה אנפלאגד במובן המילולי של המילה. ההגברה, הציוד, כלי הנגינה והתאורה לא חוברו למערכת החשמל, אלא הופעלו באמצעות אנרגיה חלופית: מתחם דיווש, פאנלים סולריים, ו… שמן טיגון של פלאפל.

b-60min_7597.jpg

ההופעה נערכה במסגרת אירוע "שעת כדור הארץ", יוזמה שהחלה לפני שנה באוסטרליה הקוראת לאנשים פרטיים ובתי עסק לכבות את אורותיהם למשך שעה אחת כהזדהות עם המאבק הכה אופנתי נגד ההתחממות הגלובלית. השנה התפשט האירוע לשלל ערים סביב הגלובוס והגיע גם לתל אביב. כמובן שכדי להביא את ההמונים לכיכר (ובכך, כנראה, לגרום להם לצאת מהבתים כדי שלא יתפתו בכל זאת לשבת מול הטלוויזיה עם מזגן פועל) צריך אטרקציה יותר משמעותית מנאום של רון חולדאי, קרי, הופעה חינם, ובהתאם לאירוע גם ירוקה למהדרין. הבחירה היתה שאפתנית – סינגר-סונגרייטר עגמומי עם אקוסטית מהווה פחות אתגר, וגם להקת רוק מן המניין צורכת פחות אנרגיה, אך המארגנים הלכו על לא פחות מהפקת הענק של כנסיית השכל וארבעים נגנים מלווים. כארבעים מתנדבים בעלי שרירי רגליים חזקים נבחרו למתחם דיווש שפעל לצד הבמה, והורכב משלדות אופניים משומשים. אלטרנטורים הפכו את התנועה לזרם חשמלי שנאגר במצבר שחובר לתאורת הבמה. ככוח עזר הוצבו במקום כמה פאנלים סולריים שאצרו את אנרגיית השמש מהבוקר. אבל מירב הכוח התקבל מגנרטור הפועל על ביודיזל, שהופק מהמשאב הלאומי: שמן ששימש לטיגון פלאפל. מקסים, וגם הולם, כי באופן אישי הופעות רוק תמיד הלכו מבחינתי יד ביד עם חשק עז לפאסט פוד בסופן. מן הראוי היה להציב דוכן פלאפל במקום בגמר ההופעה, כדי שהקהל יוכל להעמיס קלוריות לבטנו בלי יסורי מצפון דיאטטיים בעודו משכנע את עצמו שזו הקרבה הכרחית למען ייצור חשמל לא מזהם עבור ההופעה הבאה בכיכר.

b-60min_7634.jpg
מתחם הדיווש בפעולה

אז איך היה? לא ארחיב על המוזיקה עצמה, כי כבר כתבתי על ההופעה המלאה לא מזמן (בכיכר היתה גרסה מקוצרת של הלהיטים הגדולים), ואם פספסתם אתם מוזמנים להשלים פערים. רק אומר שב'למיה יש אקדח' הדגיש יורם חזן את המשפט 'אצלה בראש היא מכבה את האור' שזכה לתשואות אדירות. מספרים שבעל הגנרטור כסס במשך יומיים ציפורניים מהמתח שמא יקרוס מפעל חייו מול עשרות אלפי אנשים בדיוק ברגע הקריטי ('השיר מהגן'?). אבל הניסוי הצליח: הסאונד היה נהדר ויציב, התאורה פעלה כשורה, וההופעה פעלה בדיוק לפי התכנון. אבל האם היה פה יותר מגימיק חד פעמי? למה שלא ינוצל הרעיון לשאר הופעות החוצות הנערכות בכיכר מדי שנה, כמו אלו של יום העצמאות הקרוב?

b-60min_7514.jpg
חולדאי על רקע בניין העירייה, לפני ואחרי

אי אפשר היה להתעלם מכך שבבואנו לכיכר בניין העירייה נראה מבהיק באורותיו יותר משהיה אי פעם – כל אורות המשרדים דלקו על אף ששעות העבודה המשרדיות הסתיימו זה מכבר, כנראה כדי להעצים את האפקט של סגירת האורות בשמונה-אפס-אפס (שכמובן נדחתה לשמונה-אפס-חמש, בגלל הנאום של חולדאי) והשבתם בסוף ההופעה. מדובר בהחמצה של כל הרעיון מאחורי האירוע, בכך שבניין העירייה למעשה צרך יותר חשמל מהרגיל בשעה שלפני ובחצי שעה שאחרי, רק כדי להדגיש את מחוייבותו לחיסכון בחשמל בשעה שבאמצע. רגע של גאונות הבירוקרטים הישראליים. ואפרופו, על פי דיווחים ב-NRG, חברת החשמל היתה נגד האירוע בטענה שהתנודות עלולות לגרום לשיבושים במערכת, ואילו מפעל הפיס שנתן חסות למתחם הדיווש סירב לאייש את כל עמדות הדיווש בתחילת הערב כי לא הביא מספיק חולצות עם לוגו מפעל הפיס עבור המדוושים.

גם בבתים מסביב לכיכר רבין היו חלונות שהוסיפו לזהור באורותיהם. הגדילו לעשות דייריה של אחת הדירות שהשקיפו בעיון רב מהחלון על ההופעה לכל אורכה, אבל לא חשבו לרגע ללחוץ על מתג האור שדלק בסלון מאחוריהם. בסופו של דבר, המארגנים היו גאים לומר שבשעת כדור הארץ התל אביבית ירדה צריכת החשמל באופן הרבה יותר ניכר מבאירוע בסידני, אוסטרליה, בשנה שעברה (על אף שבפועל גם בתל אביב הירידה בצריכה לא היתה גבוהה מאוד, כשלושה אחוזים בלבד). באחת הכתבות הישוו את האנרגיה שנחסכה לכמות גזי החממה שמייצרות 10,000 מכוניות במשך שנה שלמה – נחמד, אבל מתאזן בכך שמדי שנה מצטרפת לכבישי ישראל כמות גדולה בהרבה של מכוניות חדשות.

b-60min_7583.jpg

וזו הבעיה. סגירת אורות לשעה פעם בשנה זה רעיון חביב, אך לא אפקטיבי בעליל. כך גם כל הטרנד הירוק שמתבטא בעיקר בצריכה (כמו האופנתיות של תיקים ממוחזרים בעלי מחיר בן שלוש ספרות), שהיא בדיוק ההיפך מהמשנה האקולוגית, או אירוע כמו הלייב-ארת' שלמעשה רק גרם נזק אקולוגי באיצטלה של "העלאת מודעות וחינוך", כשמה שנשאר בתודעה הציבורית היה בעיקר "יו, יש הופעות חינם!". השינוי צריך להיות לא חד פעמי אלא בהפנמה יומיומית: לכבות באופן קבוע אורות מיותרים, להשתמש בשקית ניילון אחת בלבד כשיוצאים לקניות או בסל רב פעמי, לצרוך פחות ולצרוך נכון, למחזר ולזרוק פחות פסולת, להשתמש בנורות חסכניות, לשפר את התחבורה הציבורית ואת השירות הגרוע של רכבת ישראל כדי לעודד נהגים לעזוב את הרכב הפרטי, או להאריך את משך שעון הקיץ על אף השרירים שעושות המפלגות הדתיות. תקנו אותי אם אני טועה כבורה ביהדות, אבל על יום כיפור כתוב "ועיניתם את נפשותיכם", לא "ופניתם לממשלה לקבל הקלות". שעת כדור הארץ טובה לגופים מסחריים המשתמשים בה כעוד כלי שיווק בטרם יחזרו לדרכיהם המזהמות, לשידור טלוויזיוני, למירוק מהיר של המצפון, לגימיק. לכדור הארץ לא מספיקה שעה. הוא זקוק ל-24 שעות, כל יום בשנה.

b-60min_7505.jpg


 2 תגובות עד כה
כתיבת תגובה

הסכמתי עם כל מלה שלך. למה האותיות קטנות כל כך?

תגובה מאת ‏איתמר ‏03.31.08 @ 9:39

כל מילה.

תגובה מאת ‏ענת. ‏03.31.08 @ 12:22



כתיבת תגובה

(חובה)

(חובה)