אפילו עז


g'day, אוסטרליה!
יום יום שישי, 29 ינואר 2010, 20:29
7 תגובות

לכבוד יום אוסטרליה שנחגג ביום שלישי האחרון, "אפילו עז" מגישה לקט עובדות טריוויה על היבשת הדרומית: על התעלומה המסתורית ביותר בפוליטיקה האוסטרלית, על האדם שגנב את הכתר של בורגר קינג, על שיאן היונקים בכמות כרומוזומי מין, ואיך מטפחת אף אחת סידרה לג'יימס ברדלי אזרחות אוסטרלית לכל החיים. ראשית, הרי הפסקול המתבקש לקריאת הרשימה:

לחצו play ונתחיל!

bi-ez.jpgההצבעה לבית הנבחרים האוסטרלי אינה זכותו של האזרח. אחוזי ההצבעה הנמוכים לפרלמנט שכנעו את הממשל שהדרך היחידה להזיז את האוסטרלים העצלים מהבית (או, קרוב לוודאי, מחוף הים) אל הקלפי היא להפוך את ההצבעה לחובה. מי שלא ממלא את חובתו האזרחית ומצביע נקנס, אלא אם המציא תירוץ משכנע תוך 21 יום. לא בדקתי האם "הכלב אכל לי את פנקס הבוחרים" נחשב.

bi-ez.jpgאגב, בגלל חובת הבחירה נספרים בקלפיות האוסטרליות פתקים לבנים רבים, על חלקם משורבטים שמותיהם של מועמדים פיקטיביים כמו דונלד דאק או בטמן (אפרופו, הידעתם שאחד השמות הראשונים של מלבורן היה בטמניה?). אם אתם מהמתלבטים הנצחיים, תשמחו לדעת שבטופס ההצבעה האוסטרלי יש אפשרות להצביע ליותר מנבחר אחד – אפשר פשוט לדרג את המועדפים על פי מקום ראשון, שני, שלישי וכו', ממש כמו הצבעה למצעד הפזמונים.

bi-ez.jpgהיו לא מעט ראשי ממשלה בארץ ובעולם שהקדנציה שלהם נקטעה בעודה באיבה כתוצאה מחשיפת שחיתויות, מחלה או חלילה רצח. אבל הסיפור של הרולד הולט, ראש ממשלת אוסטרליה בשנים 1967-1966, הוא יוצא דופן: באמצע כהונתו, הולט יצא לשחות.
הרולד הולט היה שחיין מיומן, וחובב דיג בשנורקלים. ה-17 בדצמבר 1967 היה עוד יום רגיל שכזה, שבו נסע אל החוף האהוב עליו, וקפץ אל המים לשחייה קלה ומרעננת. אלא שלהפתעת בני לווייתו, מאותו רגע הולט פשוט נעלם. החיפושים נערכו במשך שבועות. שלא כמו ברוב מקרי הטביעה, גופתו לא נסחפה לחוף, ולא נמצא שום זכר לראש הממשלה האובד.
תעלומת הולט לא כל כך ידועה מחוץ למדינתו, אך באוסטרליה היא עדיין כר פורה לתיאוריות שונות ומשונות. הדעה הרווחת היתה שהוא ככל הנראה טבע בגלים, וזמן מה פשטה תיאוריה שאולי מדובר בהתאבדות, אך לא ברור אם כן מדוע לא נתגלתה גופתו. היו מי שהציעו שהולט נטרף על ידי כריש. אחד שכזה נמצא במפרץ בזמן החיפושים, אך בניתוח שלאחר המוות לא נתגלו אף עדויות לבשר אדם בקיבתו. כשנתגלו פרשיות האהבה שניהל מחוץ לנישואים הועלתה תיאוריה שהולט ביים את הטביעה כדי לברוח לפריז עם מאהבת. אצבעות הופנו גם אל ה-CIA האמריקאי, בטענה שהולט חוסל כי התכוון להפסיק את תמיכת הצבא האוסטרלי במלחמת וייטנאם. תיאוריית הקונספירציה ההזויה מכולן הועלתה בשנות ה-80, כשעיתונאי טען שהולט היה בכלל מרגל קומוניסטי, שבעקבות התעוררות חשדות לגביו בקרב גורמי הביטחון האוסטרלים החליט לברוח. הוא קפץ אל המים ושחה לעבר צוללת סינית שחיכתה כדי לעזור לו להימלט מהמדינה.
גם היום גורלו של הולט עדיין לוט בערפל וממשיך לרתק את האוסטרלים. באופן משעשע-מקברי, במקום להנציח את שמו בכיכר או ברחוב, שמו של הולט מפאר כיום מרכז בריכות שחייה באוסטרליה, ולוחית לזכרו הוצבה בקרקעית הים של מפרץ צ'ביוט, שם נראה בפעם האחרונה.

b-oz_7299.jpg
נוף טיפוסי באתר הטבע המכונה "הג'ולות של השטן"

bi-ez.jpgחובבי ג'אנק פוד יופתעו לגלות שבאוסטרליה אין ולו סניף אחד של בורגר קינג, אך יש המון סניפים שנראים כחיקוי מושלם לחברה האמריקאית תחת שם אחר. מסתבר שבשנת 1971, כשחברת בורגר קינג הגיעה אל היבשת, היא הופתעה לגלות שהשם "בורגר קינג" כבר נרשם בה כסמל מסחרי על ידי חנות בעיר אדלייד. השמועות מספרות שבורגר קינג הציעה הון עתק לבעלים, אך הם העדיפו להישאר עם תואר המלוכה. כך נאלצה החברה לשנות את שמה ל"ג'ק הרעב" (Hungry Jack`s) מכל השמות בעולם.

b-oz_7302.jpg
די.איי.אן.ג'י.או

bi-ez.jpgאוסטרליה היא ממלכת החיות המשונות, ובעל החיים המחזיק בכתר הוא ללא ספק הברווזן (פלטיפוס). זו חיה כה ביזארית, עד שכאשר הובאה גופת הברווזן הראשונה לאירופה חשדו הזואולוגים שמדובר במתיחה גרועה שהורכבה מפוחלצי חיות שונות שנתפרו יחד. מדובר במיש-מש בין ציפור, יונק, דו-חי וזוחל, הכל בחבילה אחת באורך של עד 50 סנטימטר. הוא מטיל ביצים, אך מניק את צאצאיו; יש לו קרומי שחייה ומקור של ברווז, אבל פרווה במקום נוצות וזנב של בונה; לזכרים יש ארס כמו של נחש (אבל בעקבי הרגליים!) והוא בכלל מבלה את רוב זמנו במים. ואם כל זה לא מוזר מספיק, לברווזן יש פי חמש כרומוזומי מין מאיתנו: 5 כרומוזומי X ו-5 כרומוזומי Y, לא ברור מדוע.

bi-ez.jpgאוסטרליה מתגאה בבעלי חיים מפורסמים כמו הקנגורו, הקואלה, הדינגו והאמו (מעין גרסה מוקטנת של יען, עם פרצוף כה מחוייך ומטופש שנדמה שג'ים הנסון, יוצר החבובות, עיצב אותו); ובציפורים בעלות קול יחיד במינו, כמו הקוקברה הצוחקת וה-Lyrebird המופלאה. במקום פשושים ודרורים אפורים, תמצאו על ענפי העצים בעריה תוכים צבעוניים, ועוד לא הזכרנו את קיפודן הנמלים, הוומבט, הקסוארי ועוד ועוד.
אך עולם החי של אוסטרליה כולל כמה בעלי חיים פחות אטרקטיביים לעטר בהם את עלוני התיירות. עכבישי המשפך, למשל, שהם מהארסיים ביותר בעולם. במדינה מתגורר גם זוכה ספר השיאים של גינס בתואר הנחש הארסי בעולם, והוא לא לבד. 8 מתוך עשרת הנחשים הארסיים בעולם חיים על אדמת אוסטרליה, שבה ישנם כ-140 מיני נחשים, שני שליש מתוכם ארסיים. הרשויות שמחות להרגיע שהסבירות היא שרק 12 מהם יגרמו למותכם. אם אתם בורחים מאחד שכזה, נסו לא לרוץ למאגר המים הקרוב. שם מחכים לכם "סולטיז" (הקרוקודילים הידועים לשמצה), כרישים, תמנון הטבעות הכחולות וכל מיני דגים רעילים. ועוד לא הגענו לאיומה והארסית מכולם: המדוזה הקובייתית. עקיצה שלה שאינה מטופלת במקום היא מוות בטוח. למרבה הצער, עזרה ראשונית היא קצת בעייתית לנוכח העובדה שכאב הצריבה כה עז עד שהקורבנות בדרך כלל לוקים בהלם או בדום לב וטובעים בטרם הספיקו לעשות משהו בעניין.

b-oz_7290.jpg
נשארים על החוף, זה הרבה יותר בטוח

bi-ez.jpgהחיה המאכזבת מכולן? הקול שלי הולך לשד הטזמני. כן, יש באמת חיה כזו. למרבה הצער, גיליתי שהיא כלל לא דומה לטאז, השד הטזמני המהולל מהסרטים המצויירים של באגס באני, אלא נראית כהכלאה בין דובון שחור לחולדה. השד הטזמני הוא חיית הכיס הקרניבורית הגדולה בעולם (היה זאב כיס טזמני גדול יותר, אך הוא נכחד בתחילת המאה ה-20), והוא חי אך ורק באי טזמניה. בשנים האחרונות אוכלוסייתו הולכת ומתמעטת במהירות בשל מחלת סרטן מדבקת מסתורית שמכה בה, וטובי המומחים עובדים במרץ כדי לנסות להצילו. אפילו האחים וורנר התגייסו למשימה, ותרמו חלק מהכנסותיו של טאז המצויר למען מקור ההשראה לדמותו.

bi-ez.jpgברשימת הטריוויה הקודמת סיפרתי לכם על משיכתה של אוסטרליה ל"דברים גדולים". אך האוסטרלים לא באמת צריכים לטרוח בבניית פסל בננה באורך 13 מטר. יש להם מספיק שיאים שהגיעו קומפלט עם היבשת: הסרטן הגדול בעולם שמשקלו מגיע עד 14 קילו, תולעת האדמה הארוכה בעולם שגדלה לאורך של עד 4 מטרים (איכס) והצדפה הגדולה ביותר. לאורך החוף המערבי משתרע המבנה החי הגדול ביותר בעולם, שניתן לראותו אפילו מהחלל – שונית המחסום הגדולה (Great Barrier Reef). מדובר בכאלפיים שוניות אלמוגים מחוברות, שיוצרות שרשרת באורך 2,600 קילומטר, אחד מאתרי הצלילה המפורסמים ביותר בעולם (ובצדק!). וכמובן, אוסטרליה היא האי הגדול בעולם.

b-oz_7305.jpg
כך נראית רוב המדינה: מרחבים שטוחים אינסופיים בגווני כתום-אדום, מנוקדים בקיני טרמיטים

bi-ez.jpgלא פלא שהאוסטרלים חובבי גלישה, צלילה וים: יש להם רצועת חוף של כמעט 50 אלף קילומטר. יותר מ-85% מהאוסטרלים גרים במרחק של לא יותר מ-50 קילומטר מהחוף, מה שמשאיר את רוב שטחה ריק כמעט לחלוטין.
מה עושים עם כל כך הרבה אדמה פנויה? שוברים עוד שיאים: הגדר הרציפה הארוכה בעולם, למשל. אורכה יותר מ-5,000 ק"מ והיא מכונה בחיבה "גדר הדינגו", כי מטרתה היא לחסום את כל דרום-מזרח אוסטרליה לכניסתו של כלב הבר הידוע שטורף את עדרי הבקר. שיא עולמי נוסף שרושמת אוסטרליה: פסי הרכבת הישרים הארוכים ביותר בעולם. 478 קילומטר ללא עיקול אחד, תודות למישור נולרבור – אזור מדברי שטוח וריק מעצים.

bi-ez.jpgוזה מביא אותנו לפינה האהובה "פלאי הבירוקרטיה": מערכת פסי הרכבת של אוסטרליה הונחה עוד לפני קום המדינה, כשהיבשת היתה מורכבת מקולוניות בריטיות. כל אחת מהן היתה אחראית לבניית הפסים בשטחה שלה, רק שאיש לא חשב לתאם את רוחב הפסים בין כולן. כך קרה שכאשר נפגשו פסי הרכבת בגבולות, התברר שהרכבות מכל צד אינן יכולות להמשיך הלאה בגלל רוחב הפסים השונה. עד היום מורכבת מערכת הרכבות במדינה מפסים בשלושה רוחבים שונים.

bi-ez.jpgיצא לכם לנסוע באירופה או באמריקה כשלפתע עברתם קו זמן ונדרשתם להזיז את השעון שעה קדימה או אחורה? במרכז אוסטרליה החליטו להיות מקוריים: כשאתם עוברים את הגבול עליכם להזיז את השעון בחצי שעה או שעה וחצי, תלוי מאיזה כיוון הגעתם. בזמנו חשבתי שזה מוזר למדי, עד שכמה חודשים אחר כך הגעתי לנפאל, שבה מזיזים את השעון ברבע שעה בלבד. הטריטוריה הצפונית של אוסטרליה נחשבת לאזור הפחות מפותח במדינה, מה שמסביר את הכתובת זו, בה נתקלתי ביציאה ממנה אל שטחה של קווינסלנד:

b-oz_7286.jpg

bi-ez.jpgלישראלים יש חומוס ובמבה, לאוסטרלים יש ווג'מייט. המאכל הלאומי האוסטרלי מגיע כממרח בצנצנת צהובה, והוא עשוי מתמציות שמרים. הוא שחור כמו זפת, מריח כמו זפת, אבל זפת כנראה טעימה יותר. ניתן לתאר אותו במילותיו של ג'רי סיינפלד על ניומן: Pure evil. אל תנסו את זה בבית, או בכל מקום אחר.

bi-ez.jpgכידוע, התיישבות האדם הלבן באוסטרליה החלה באסירים בריטים, שגורשו למושבת עונשין באוסטרליה בהיעדר מקום בבתי הכלא במדינה. על אף הדעה הרווחת, רובם לא היו רוצחים איומים או עבריינים אלימים ומסוכנים לציבור, אלא גנבי צעצוע, פושעים קטנים או פעילים למען עצמאותה של אירלנד. למשל, במשלוח האסירים הראשון הגיעו עברייני-על כמו תומס צ'דיק (גנב מלפפונים בשווי 15 שילינג), וויליאם צ'רץ' (שוד של 3 פרות, עליו נשפט במקור לעונש מוות), ג'וזף קולינס (שביחד עם שני שותפים עמד מאחורי מזימה מסובכת לגניבת כמה סדינים), אדוארד פרקינס (סחב תרנגול אחד), אליזבת בקפורד הקשישה (הרימה גבינה בעלות 4 שילינג), ג'יימס ברדלי (גניבת מטפחת אף), מרגרט דרנל (סחיבת סכו"ם) וג'ון ספנס (גניבת שקיות תה, כמה אנגלי מצדו) – את הרשימה המלאה והמדהימה תוכלו למצוא כאן.
החיים של המתיישבים בארץ החדשה היו קשים מאוד, אבל בדיעבד, כשמסתכלים על נכדי-נכדיהם באוסטרליה שטופת השמש כיום, קשה שלא לזכות את אוסטרליה בעוד שיא: כנראה שזהו בית המאסר המשתלם ביותר בעולם.


פוסטים בנושאים דומים:
ארץ ללא רמזורים, טרקטורים טבועים ועובדות מיותרות נוספות
– איזו מדינה מחרימה בעקשנות רמזורי תנועה? איזה אתר צלילה חייב את קיומו לבירוקרטיה מסואבת ומלחמת עולם? איפה בעולם נמצאת האנדרטה היחידה לזכרו של פרנק זאפה?

ובחודש הבא, במסגרת סדרת פוסטים חדשה על המסע לאנטארקטיקה, עובדות טריוויה על היבשת העוד-יותר-דרומית.

שמור בנושאים: כללי,מסעות | 7 תגובות

 7 תגובות עד כה
כתיבת תגובה

קראת את Down Under של Bill Bryson?
כשהגעתי כבר לניו זילנד (אחרי אוסטרליה) קראתי אותו והוא מתייחס לכל הנקודות שהעלית כמעט בצורה משעשעת בסיפורי טיוליו באוסטרליה.

תגובה מאת ‏ולנסיה ‏01.29.10 @ 23:48

יופי של פוסט, מעלה זכרונות נעימים
מוסיפה את הקזואר לרשימת החיות המוזרות ביבשת (הציפור המאיימת בעלת בפנים הכחולות)

תגובה מאת ‏hashomeret ‏01.30.10 @ 16:27

רבים לא יודעים זאת, אבל אני עצמי ברווזן. כן כן בנות, שמעתן נכון – ברווזן

תגובה מאת ‏עידו (איש קריות) ‏01.30.10 @ 17:02

אחלה פוסט!
מזכיר לי נשכחות מהטיול הגדול..

תגובה מאת ‏רועי ‏01.30.10 @ 20:09

לולנסיה: לא קראתי, שמעתי על הספר. את יודעת אם הוא יצא בתרגום עברי?

לשומרת: הזכרתי את הקזואר, אני פשוט רגילה לקרוא לו קסוארי. ציפור הזויה לגמרי.

לעידו: מה זה אומר? שקרוב משפחתך היחיד הוא קיפודן נמלים?

תגובה מאת ‏יעל ‏01.31.10 @ 17:17

איזה יופי של פוסט ^^
תודה

תגובה מאת ‏June ‏01.31.10 @ 22:04

הנה היא
http://www.notes.co.il/itamar/64012.asp

תגובה מאת ‏איתמר ‏02.02.10 @ 10:36



כתיבת תגובה

(חובה)

(חובה)