אפילו עז


המסע לאנטארקטיקה: הטבע ניצח
יום יום שלישי, 17 אוגוסט 2010, 21:26
8 תגובות

הבה נעשה הפסקה מההיסטוריה האנטארקטית לטובת פוסט מצולם, ברשותכם? לאחר יומיים וחצי בים, חלקם סוערים, חלקם פחות, אנו מגיעים אל האי ג'ורג'יה הדרומית. בעבר היה זה מעוזם של ציידי לווייתנים וכלבי ים, שטבחו ביותר ממיליון דובי ים אנטארקטיים כמעט עד להכחדתם. אך כשהאדם עזב את החיים האומללים באי הקר והנידח, הטבע חזר להרים ראש. אוכלוסיית דובי הים לא רק ששבה וגדלה, אלא שהיא גם החליטה לבצע השתלטות על שרידי הספינה שסייעה בעבר בהרג אבות-אבותיהם, ולהפוך אותה לאתר המשחקים של הדורות הבאים. קבלו את מתקן הג'ימבורי הנידח בעולם

b-antrc-07-sg_4963.jpg

ציידי דובי הים (בעברית, המונח "דוב ים" מתייחס לכלב ים עם אוזניים בולטות) הראשונים הגיעו לג'ורג'יה הדרומית ב-1786 בעקבות המלצתו של אחד מסלבריטאי העל מבין מגלי העולם – ג'יימס קוק. קפטן קוק הגיע למפרץ פוזשן 11 שנה קודם, והתפעל מהכמויות העצומות של דובי הים. סיפוריו על עולם החי העשיר של האי הנידח, חלקת אדמה עוינת ופראית בקצה העולם, כמעט שהביאו חורבן על אוכלוסיית החיות במקום. בהתחלה הגיעו ציידי דובי הים, שהתגוררו במעונות דלים ודולפים במערות או בסירות הפוכות, חבטו למוות בדובי הים, פשטו את עורם ומיהרו לברוח מהאי המקולל. בתחילת המאה ה-20 מכונת ההרג השתכללה, עם הקמת מחנות קבע לציידי לווייתנים באי. אחת מהן פעלה במשך עשרים שנה בפרינס אולאף הארבור שבכניסה למפרץ פוזשן. כמעט 80 שנה אחרי שסגרה את הבאסטה, ויותר מ-230 שנה אחרי קפטן קוק, גם הספינה שלנו כמוהו עשתה את עצירתה הראשונה באי במפרץ פוזשן, וממנה יצאנו בסירות זודיאק קטנות לתור את שרידי תחנת הציידים.

היה זה כבר סוף הקיץ, כך שבניגוד לנוף הראשוני המושלג ועטוי הקרחונים שראינו, פרינס אולאף הארבור היה דווקא ירוק-חום (מראה שישתנה ללא היכר תוך חודש וחצי). אבל כבר במבט ראשוני אפשר היה להתרשם מעד כמה היו שוכני תחנת הציידים מנותקים מהציוויליזציה: כל שהיה לרשותם הוא רצועת חוף דקיקה וקצרה וכמה מבנים נטועים על גבעה. מאחור התנשאו קירות כמעט אנכיים של הרים בלתי עבירים, שביניהם שדות קרח מחורצים. הדרך היחידה לצאת מכאן היתה דרך הים הבוגדני והסוער, שגליו טרפו ספינות ציידים רבות.

b-antrc-07-sg_4918.jpg
המבנים באזור זה של העולם צבועים תמיד בגוונים עזים, כדי שיהיה קל לזהותם בשלג. עם זאת, רוב הגוונים הכתומים בתחנה הישנה הם תוצר של חלודה ותו לא.
b-antrc-07-sg_4926.jpg

בסמוך לחוף נראים שרידי ה"ברוטוס". היא החלה את חייה בגלזגו ב-1883, נקנתה בזול, הועמסה בפחם ואז נאלצה לעבור יותר מחצי עולם (דרך דרום אפריקה) רק כדי שתועלה על שרטון בכוונה בחוף הזה, בשביל להפוך לתחנה נייחת להצטיידות בפחם עבור אוניות הציידים.

b-antrc-07-sg_4970-1.jpg

מרחוק היא נראית רק שלד חלוד וחסר חיים, אך במבט קרוב אלו מתחילים להציץ מכל פינה. הספינה הישנה, לשעבר התחנה שהניעה אוניות צייד בדרכם להרג המוני של חיות ים, הפכה למגרש המשחקים של פעוטון דובי הים.

b-antrc-07-sg_4973.jpg
פי-קא-בו!
b-antrc-07-sg_4968-1.jpg
בין הקורות השתרשו צמחים עיקשים, שמהווים מצע נוח לרביצה ולמשחקי מחבואים
b-antrc-07-sg_4953.jpg
טיול של בוקר על הסיפון
b-antrc-07-sg_4947.jpg
לי זה קצת הזכיר ביקור בספינה של דודי הרב חובל כילדים, כשהכל נראה גדול כל כך ומזמין להשתמש בכל החדרים והמעברים כזירת משחקים ענקית
b-antrc-07-sg_4939-2.jpg
מציצים על המבקרים מבין הפערים שנפערו בגוף האונייה
b-antrc-07-sg_4950.jpg

אגב, לא נעים להשמיץ, אבל דובי ים הם בעלי חיים שנראים מאוד חמודים ממבט ראשוני, ממרחק. בהמשך המסע, כשהתקרבנו, הרושם שהם הותירו עלינו הלך והתדרדר, אבל את זה כבר נשאיר לפעם אחרת…

b-antrc-07-sg_5019-1.jpg

בכל זאת, בשלב הזה עוד חיבבנו אותם (והשיניים שלהם היו במרחק בטוח מאיתנו).

b-antrc-07-sg_5024-2.jpg
b-antrc-07-sg_4962.jpg

את הסיור שלנו במפרץ אנו עושים בדרך הים, באמצעות סירות זודיאק. כיום העלייה לחוף אסורה. מבני התחנה הישנה כוללים אסבסט מסוכן ושאר חומרים בעייתיים, והאי כל כך נידח ומנותק מהציוויליזציה גם בשנות האלפיים כך שמלאכת פינוי הפסולת מסובכת ויקרה להחריד. בהיעדר בני אדם שיסתובבו להם בין הרגליים, חיות הבר כבשו את המפרץ מחדש. דובי ים מנהלים שיחה ערה בעודם רובצים בהמוניהם על החוף שפעם היה אדום מדם בשר לווייתנים שנחתך ופורק. הם מנמנמים ממש מתחת לאותם מתקנים מחרידים שהפיקו את שומן הלווייתנים היקר. לפעמים מגיע דולפין בצבעי שחור-לבן או כמה גורים אמיצים, ששוחים אל אחת הסירות להציץ במבקרים המשונים. בלי פחד, בלי חשש. היום זו הממלכה שלהם בלבד.

b-antrc-07-sg_45014-1.jpg
עוד יום עבודה מפרך על החוף
b-antrc-07-sg_4997.jpg
יציאה לשחייה קצרה: מי היצורים המוזרים הללו שצפים על המים ומסתכלים עלינו דרך עדשות?
b-antrc-07-sg_4986.jpg
שחפית מתכוננת לצלילה מטה כדי לחטוף דג מהמים
b-antrc-07-sg_4964-1.jpg


בפרק הבא: אל ג'ורג'יה הדרומית אהובתי הגעתי, בין השאר, בגלל שקלטון. ב-1914 החליט המפסיד במרוץ לקוטב לארגן משלחת כה שאפתנית לאנטארקטיקה, שתכניס אותו אל דפי ההיסטוריה. הגורל החליט אחרת, ושקלטון מצא את עצמו תקוע עם אנשיו על פיסת קרח צפה ומתפרקת בים הדרומי. הוא לא הצליח ולו להניח רגל על תחילת המסלול היבשתי שתכנן, אך המסע שלו הפך לסיפור ההישרדות המדהים, המהולל והנודע ביותר בתולדות אנטארקטיקה.

b-H-antrc06-t.jpg

כל הזכויות על התמונות והטקסט שייכות ליעל רגב. אין לעשות בהם שימוש ללא אישור בכתב.


 8 תגובות עד כה
כתיבת תגובה

מקסים. אפשר תמונה שלהם מקרוב עם שיניים?

תגובה מאת ‏שי פישר ‏08.18.10 @ 11:15

לא צילמנו – היינו עסוקים בלברוח או באיומים בחזרה.
(השיניים שלהם לא כאלו מפחידות כשלעצמן, זו כמות החיידקים המזוהמת שגדלה עליהן שמהווה את הבעיה)

תגובה מאת ‏יעל ‏08.18.10 @ 12:30

איזה פוסט אופטימי (אני חושבת…) ומקסים, התמונות נפלאות כתמיד.
שנה טובה, יעל

תגובה מאת ‏שחר ‏09.09.10 @ 23:39

מרתק ומושך, הסיור בספינה מטובעת, חלודה ומתפוררת מהמאה שעברה-שעברה. רק לדמיין מה שהלך שם, מיד גורם לי לחשוב על מובי דיק [כלומר על מעט החלקים מתוכו שלא היו ממש משעממים]. ואיזה תמונות נהדרות!

תגובה מאת ‏יונתן ‏09.25.10 @ 16:23

ואז מה קרה?

(יש נשים שנכנסו להריון בפעם האחרונה שכתבת על אנטארטיקה ועוד שבוע-שבועיים הן יולדות).

תגובה מאת ‏יוסי ‏05.07.11 @ 18:08

ואז שקעתי לתוך שגרת פקקים-עבודה-ייאוש-מחיפוש-דירה, שלא מותירה לי זמן לשבת ולכתוב.

מקווה, אולי, בקרוב. בכל זאת, עוד לא הגענו לכמה מהמקומות הטובים ביותר במסע (פינגווינים מלכותיים!) ויש עוד סיפורים נפלאים לספר (שקלטון שולט).

תגובה מאת ‏יעל ‏05.08.11 @ 13:48

יהיה פוסט המשך?

תגובה מאת ‏יונתן קורלנדר ‏11.08.11 @ 14:28

מתוכנן בהחלט. אלא שהחיים הכלכליים הבלתי אפשריים פה מכתיבים אחרת ומרחיקים אותי מעדכוני הבלוג לפי שעה. מקווה למצוא מעט זמן בקרוב לחזור לכתוב ולעדכן.

תגובה מאת ‏יעל ‏11.10.11 @ 11:55



כתיבת תגובה

(חובה)

(חובה)